Heilige Doop:
In de Bethelkerk wordt de doop aan kinderen bediend, als teken van Gods trouw en liefde.
Daarnaast is er ruimte voor volwassenen om zich te laten dopen, nadat ze belijdenis hebben gedaan van hun geloof. Zij zijn dan niet als kind al gedoopt.
Dopen gebeurt met water. Het is een teken van reiniging, een symbool waarmee God zegt dat Hij onze zonden wil afwassen. Dat gunnen wij onze kinderen: God spreekt zijn trouw en liefde uit, nog voor zij zelf kunnen spreken.
Nieuw begin
Met de christelijke doop horen mensen bij Jezus. Een teken van een nieuw begin. God neemt iemand die gedoopt is op in het verbond dat Hij volgens de Bijbel sloot met mensen.
Wie gedoopt is, hoort bij al die mensen die samen de kerk vormen.
Praktisch
Ongeveer twee weken voor de doopdienst van kinderen vindt met de ouders samen met eventuele andere ouders een doopgesprek plaats. De ouders nemen daarvoor het trouwboekje mee.
Voor informatie en opgave kunnen ouders terecht bij de wijkpredikant, wijkouderling of scriba.
De doopdienst
Een doopdienst is eigenlijk een gewone kerkdienst met een speciaal karakter. Tijdens de kerkdienst is er een moment ingeruimd om de kinderen en/of volwassenen te laten dopen. Op dat moment, voorafgaand aan het dopen zelf, stelt de predikant een aantal vragen aan de ouders. Bij het dopen van volwassenen stelt de predikant een aantal vragen aan de volwassene die belijdenis wil doen.
In een doopdienst beloven ouders, voorafgaand aan de doop van hun kind, dat ze hem of haar een christelijke opvoeding zullen geven.
Daarna worden de kinderen en/of volwassenen gedoopt. Voor in de kerk staat een doopvont. De predikant sprenkelt water op het voorhoofd van het kind. Een volwassene knielt op een knielbank en ontvangt het water als teken op het hoofd. De predikant doopt hen in de naam van God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest. Volwassenen kunnen ook door onderdompeling worden gedoopt. Voor in de kerk staat dan een waterbassin.
Na de dienst kunnen gemeenteleden de doopouders en/of volwassenen die gedoopt zijn voor in de kerk feliciteren.
Heilig Avondmaal:
Vier keer per jaar vieren we in de Bethelkerk op zondag het avondmaal zowel in een ochtenddienst als in de avonddienst.
We gedenken het lijden en sterven van Jezus Christus en zien uit naar zijn terugkomst. Ieder is welkom die Christus aanvaard heeft als Heer, ook gasten zijn welkom om deel te nemen aan het avondmaal.
De vieringen
We vieren het avondmaal ’s morgens lopend. Ieder die deel wil nemen kan naar voren lopen en ontvangt brood en wijn. De organist-pianist speelt tijdens de viering een aantal liederen en ieder mag de liederen meezingen of in stilte naar voren gaan.
Tijdens de avonddienst wordt het avondmaal aan een tafel gevierd.
In beide diensten is er ook glutenvrij brood en druivensap voor mensen die een allergie hebben of geen alcohol mogen of willen drinken.
Voorbereiding
Op de zondag voorafgaand aan de viering van het avondmaal wordt in de morgendienst het eerste deel van het avondmaalformulier gelezen. Eventueel kan dat ook in de avonddienst.
In de week voorafgaand aan de vieringen van het avondmaal nodigt de kerkenraad gemeenteleden uit om belemmeringen die er zijn om aan het avondmaal deel te nemen te delen met de kerkenraad en om met hen te zoeken naar een oplossing hiervan.